Zowel voor als tijdens de webinar met Benjamin Dieleman was het duidelijk dat vele ondernemers nog met vragen zitten. Op deze pagina gaan enkele experten kort in op deze vragen om jullie goed op weg te zetten.
Particulieren hebben inderdaad een retourrecht tot 14 dagen na levering. Er gelden echter een aantal uitzonderingen (die je ook kan terugvinden bij de FOD economie):
Wettelijk gezien is dit ook zo voorzien door de FOD economie: "U betaalt de kosten voor het retourneren van de goederen, tenzij de verkoper ermee heeft ingestemd die over te nemen of de verkoper u niet vóór het sluiten van de overeenkomst heeft laten weten dat die kosten voor uw rekening zijn."
Let op dat je wel degelijk wettelijk verplicht bent om een terugbetaling te doen.
Kijk zeker even naar de checklists en documenten van safeshops.be.
Het Nederlandse fietsenmerk Van Moof heeft dit gedaan om zo transporteurs voorzichtiger te laten omgaan met deze grote dozen.
Deze keuze is volledig afhankelijk van hoe je zelf je processen wilt gaan opzetten. Een getuigenis in de tweede webinar liet zien dat die webshop vanwege de toegenomen drukte door corona was overgestapt naar een fulfilment partij.
Maak de berekening alvast om te zien of dit voor jou interessant kan zijn. Neem ook je eigen werkuren in beschouwing (kan je die uren nuttiger besteden?) en zaken als de marge, kostprijs fulfilment ...
Durf hier eerlijk over te communiceren. Dat je bijvoorbeeld deze beslissing hebt gemaakt om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van leveringen beter is.
Wees hier eerlijk en transparant over. Dat je bijvoorbeeld maar gratis verzending kan doen vanaf 40 EUR bijvoorbeeld. Jente was de spreker in onze tweede webinar en zij verzenden ook pas gratis vanaf een bepaalde bedrag.
In de chat zagen we verschillende tips en antwoorden hierover voorbijkomen. Ga dus zeker eens vergelijken bij deze spelers: ep-p.be, Rajapack en 123kartonnendozen. Of kijk eens naar de oplossing van slimbox.eu, die ook in de chat aanwezig waren?
Zoals Benjamin van bol.com aangaf, verzenden zij ook producten in hun originele doos. Dus zonder extra verpakking. Daarnaast zijn er ook webshops, die het verpakkingsmateriaal van hun leveranciers hergebruiken bij verzending naar hun klanten en hier dan ook over communiceren vanuit duurzaamheid.
Je kan hier inderdaad perfect labelprinters met zelfklevende etiketten voor vinden. Toevallig verkoopt een klant van ons dergelijke oplossingen.
Een startup die gestart is met aan huis levering van groenten en fruit (https://mangotomaat.be/), gaf aan dat ze gebruik maken van deze routeplanner voor het plannen van routes en dat ze dit nu met studenten gaan doen. Er zijn natuurlijk ook nog andere oplossingen op de markt, die je hier perfect mee kunnen helpen.
Bol.com heeft een groot volume en contracten met verzendpartners, hierdoor kan je voordelig verzendlabels aankopen. Een voorbeeld van concrete prijzen vind je hier.
Over deze vraag kunnen we zeker dit recente artikel aanraden met de toekomstvisie van bol.com (en dan zeker de laatste alinea), bol.com zet maximaal in op de verdere uitbouw als platform. Het team van bol.com in Antwerpen staat steeds klaar om deze vragen met jou op te nemen.
In de andere webinars gaan de andere experten dieper in op een aantal van deze thema's. Daar leer je meer over adverteren, communiceren en alles rond verzending.