Q&A van de webinar: Hoe kan ik online bekendheid creëren voor mijn winkel?

Zowel voor als tijdens de webinar met Jente Kasprowski was het duidelijk dat vele ondernemers met vragen zitten. Op deze pagina gaan enkele experten kort in op deze vragen om jullie goed op weg te zetten.

Ik hoor geregeld B-to-C, wat is dit juist?

In marketing spreken we geregeld over B2B en B2C en zelfs B2B2C. Met B2B (Business to Business) bedoelen we het leveren van diensten of producten aan anderen bedrijven. B2C verwijst naar het leveren aan consumenten en B2B2C is het leveren van producten aan bedrijven, die deze verkopen aan consumenten (een groothandel verkoopt aan zijn verdelers en deze verkopen aan consumenten).

Wat is remarketing?

Bij remarketing gebruiken we een interactie met een bezoeker op een website (of een ander platform) als basis om deze persoon nogmaals te benaderen met een promotionele boodschap. Zo kan je de bezoekers van je website nadien via Facebook/Instagram opnieuw een promotie van jouw webshop tonen. Denk hier wel goed over na. Niets is zo irritant voor een consument als weken achtervolgd worden door broodroosters, terwijl hij zonet een broodrooster heeft gekocht. 

Google Ads, hoe werkt dit juist?

Google Ads (het vroegere Google Adwords) toont advertenties tussen de Google zoekresultaten. Daarbij kies je zelf voor welke zoekwoorden je wilt dat jouw advertentie getoond wordt en hoeveel je maximaal voor een klik wilt bieden.

In sommige sectoren kan dit zeer goedkoop zijn (tot 0,2 EUR/klik), maar in andere sectoren (IT, specifieke webshops), kan dit oplopen tot 4 EUR/klik. Dit noemen we CPC adverteren (de kostprijs is dus Cost Per Click bepaald). Het voordeel van Google Ads is dat je daar aanwezig bent waar je klant een oplossing voor zijn probleem aan het zoeken is.

Daarnaast kan je via Google ook met banners adverteren (Google Display) of via YouTube advertenties. 

Je kan al starten met Google Ads met een klein budget van enkele honderden euro's, maar wees wel kritisch op de zoektermen waarop je gevonden wilt worden. Ga je te breed, dan zal je budget snel op zijn. Gelukkig zal je dankzij het dag- en maximumbudget nooit over jouw budget gaan en kom je niet voor verrassingen te staan. 

Intracto biedt geregeld een Google Ads opleiding aan en daarnaast heeft Google ook zijn eigen Digital Atelier hierover

Ik had nog nooit gehoord van negatieve keywords. Hoe kan je die instellen? 

In Google Ads kan je zoektermen die bezoekers gebruiken uitsluiten. Controleer wekelijks/maandelijks via welke zoektermen mensen op je betaalde advertentie geklikt hebben. Sluit zoektermen die niet relevant zijn uit. Zo worden je advertentiecampagnes steeds efficiënter  

Wat doe je als je gedistilleerde dranken maakt en verkoopt? Facebook blokkeert deze in een Facebook shop.

Rond verschillende producten zijn er inderdaad strengere regels. Denk maar aan geneesmiddelen en sterke dranken. Hier zal je moeten kijken wat er mogelijk is en op welke manier je toch (met een omweg) aan je klanten kan duidelijk maken waar ze moeten zijn. Onderzoek of je gerelateerde zaken kan promoten zoals een gezelschapspel, specifieke glazen ...

Ook de nieuwe markt rond alcoholgels en mondmaskers wordt steeds meer aan banden gelegd en ook daar moet je nu creatief aan de slag. Denk aan influencers, PR, fysieke verkoop (in onze gemeente is er elke week een vast moment dat er een marktwagen staat met een grote collectie mondmaskers) ...

Hoe zie je verkopen op bol.com? Wat zijn voor- en nadelen?

Rond deze vraag hebben we zoveel mogelijk informatie bij elkaar gebracht in een specifieke whitepaper. Toen bij 3motion de vraag naar hun producten enorm toenam was het vooral vanuit een logistieke en organisatorische reflex dat ze besloten om de verkoop via het bol.com platform te laten lopen.

Wij zien bol.com vooral ook als een aanvulling van een eigen winkel of webshop, waarbij je gebruik maakt van het feit dat vele consumenten hun zoektocht naar een product op bol.com starten. 

Ik hoorde dat België nog in de steentijd staat op het vlak van webshops, waar zouden we kunnen of moeten staan?

Hiervoor zijn er veel redenen, waaronder onze zeer beperkte afzetmarkt. Nederlandse webshops zijn snel all-in gegaan op het online gegeven en zijn ook sneller de grens overgestoken om een specifieke webshop voor Vlaamse consumenten te bouwen.

Doordat we de eerste jaren geen snelle online betaalmethodes hadden, liepen webshops in België een achterstand op op het online koopgedrag in Nederland (waar ze al langer iDEAL als betaalmethode hebben). Mede door de QR-betaalmethodes zijn we nu in een stroomversnelling gekomen en merk je dat webshops ook hun logistiek beter op orde hebben gekregen.

2020 is een duidelijk omslagjaar geworden bij zowel consumenten als bedrijven en de tijd dat je kon overleven zonder webshop is nu ook in België verleden tijd. 

Kan je een website/platform aanraden om als beginnende webondernemer mee te starten?

Er zijn steeds meer platformen die je helpen starten als kleine ondernemer. Zo heb je kant-en-klare Belgische platformen zoals Webhero of Combell webshops of een internationaal platform zoals Shopify. Daarnaast is een Wordpress website met de WooCommerce module ook niet zo duur meer om op te zetten.  

Hoe moet je aan een merk bouwen, als je maar een kleine garnaal bent, met relatief weinig budget?

Lees zeker ook eens de vragen en antwoorden van de eerste webinar door. Hierin deelde Mathias Vissers, die zelf Plantiful oprichtte en nadien succesvol verkocht, tips over het inzetten van PR en lokale journalisten om jouw webshop (lokaal) te promoten.  

Is er een groot verschil tussen SEO en SEA?

SEO draait rond de organische zoekresultaten, waar het geheime Google algoritme de ranking bepaalt. SEA is betaalde reclame waarbij je adverteert tussen de organische zoekresultaten (bijvoorbeeld met Google Ads).

Zowel bij SEO als SEA is zoekwoordenonderzoek van cruciaal belang. Verplaats je in je klant en bedenk op welke manier hij zoekt naar jouw producten. Met welke problemen zit de klant en waarop zou hij zoeken? Daarna moet je kijken hoe je op die zoekwoorden liefst gratis (via SEO) en anders betalend (SEA) gevonden kan worden.

Tip: veel consumenten zoeken lokaal. Ze zoeken dus niet "bandencentrale", maar zoeken op "bandencentrale Herentals" of "bandencentrale Grobbendonk". Als lokale kleine ondernemer moet je je dus focussen op die lokale zoektermen en blijf je weg van het woord "bandencentrale" waar de grote jongens op adverteren. 

Hoe promoot je jezelf als dienst? Ik ben een videomaker.

Online opvallen en je werk tonen is daarbij cruciaal. Investeer in goede social media kanalen of een YouTube-account waarop je jouw werk toont (of juist een behind the scenes van je werk, zoals dit voorbeeld). Ook YouTube video's kan je trouwens promoten om zo een grotere community rond je werk op te bouwen.

Welke strategie zou ik het beste kiezen voor een vertaal- en tekstbureau?

Ga creatief te werk en laat bijvoorbeeld zien welke verschillen er tussen Nederlands en Vlaams zijn. LinkedIn is een uitstekend kanaal om via je eigen profiel insights te delen. Ook onze copywriters zetten dit geregeld extra in de verf via bijvoorbeeld een blogpost (hier vind je nog een extra voorbeeld van onze copywriters). 

 

Ons concept is het verkopen van suprise bags. Klanten weten dus niet wat ze aankopen, enkel het specifieke thema waaronder het valt. Hoe kunnen we dit concept het best online in de verf zetten?

Dit product leent zich zeker voor een samenwerking met enkele influencers (zie ook deze whitepaper). Zij zullen beelden maken die jullie nadien weer kunnen inzetten. Of geef bij elke doos een extra wedstrijdhandleiding, stimuleer bijvoorbeeld mensen om online een filmpje van de unboxing te delen door ze kans te laten maken op een extra surprise bag. Coolblue heeft dit steeds goed aangepakt met hun dozen en de hoge shareability-factor van hun verpakking. 

Nog een vraagje betreffende Facebook ... Wat is het verschil tussen de mensen die je pagina liken en die die hem volgen? En wat is het belangrijkste?

Facebook zou in de toekomst naar een concept gaan waar je enkel nog Facebook pagina's kan volgen en niet meer kan 'liken'. Dit is een evolutie die je zeker in het oog wilt houden.  

Raad je aan om te starten vanuit een webshop met een merknaam of eerder vanuit een naam van een product?

Hoe zoeken je klanten naar dit product en ben je van plan om je gamma verder uit te bouwen? Wanneer je dit van plan bent, dan zal het belangrijk zijn om je merknaam groter te maken, zodat je de gerelateerde producten in één webshop kan aanbieden. Heb je een product waar het zoekvolume op de naam van het product zit? Dan zal een domeinnaam met de productnaam erin gemakkelijker scoren op SEO. 

Kan er ook een praktische webinar gegeven worden met meer tips over SEO en SEA?

Vanuit Intracto hebben we dit jaar verschillende van deze webinars gegeven en deze zijn online opvraagbaar. 

In de andere webinars gaan experten dieper in op een aantal van deze thema's. Daar leer je meer over adverteren, communiceren en alles rond verzending. 

Herbekijk de webinars