Zowel voor als tijdens de webinar met Mathias Vissers was het duidelijk dat vele ondernemers met vragen zitten. Op deze pagina gaan enkele experten kort in op deze vragen om jullie goed op weg te zetten.
Meegaan in een verhaal van steeds lagere prijzen is niet altijd de juiste keuze en dit raden we dan ook af. Natuurlijk is dit zeer afhankelijk van product tot product. Ga kijken waar consumenten van wakker liggen (extra service, lokaal en duurzaam verhaal, goede service nadien, keuze uit bezorgmethode, correcte levertijden, ...).
Een mooi voorbeeld en inspiratiebron is deze lokale groentenhandelaar in de regio Tielt. E-commerce moet niet altijd een geavanceerde webshop zijn.
Het is momenteel inderdaad een probleem dat niet alle winkels al op reservatie mogen opengaan. Kijk zeker naar eenvoudige platformen om een online afspraak te laten inplannen door je klanten (Calendly is hiervoor een goede online tool). Hier zie je bijvoorbeeld hoe brillenmerk Odette Lunettes dit aanpakt.
Daarnaast kan een live chat of WhatsApp for Business je rechtstreeks met je klant in contact brengen.
Deze tools zijn allemaal te vertrouwen en kan je perfect op elk type website integreren.
Angst is een slechte raadgever, dus informeer je goed en weet dat je niet de enige bent met een webshop. Deze links geven je alvast de nodige extra informatie rond het wettelijke aspect:
Dit hangt natuurlijk af van het doel van de webshop. Is het een eerste online stap of wil je professioneel Europa veroveren? Zorg er steeds voor dat je webshop volgende eigenschappen heeft: veilig (https-certificaat en geen mogelijke beveiligingsproblemen), snel (niemand wacht op foto's van 22MB die moeten laden), mobiel (de huidige consument gebruikt zijn smartphone) en vooral intuïtief. Een ervaren websitebouwer gaat je hier natuurlijk beter in kunnen begeleiden. Maar spendeer dan niet je volledige budget aan een webshop op maat, als je daardoor niets overhoudt voor marketing en promotie.
Een van de hobbyprojecten bij Intracto is het gratis webplatform secretsantaorganizer.com. Hiermee vergaren we veel informatie en merken we dat de week van 6-10 december steeds cruciaal is voor de kerstperiode. Op dat moment zijn consumenten zich aan het oriënteren over welke cadeautjes ze nog nodig hebben. Probeer ook tips te geven voor bijvoorbeeld meter, peter, cadeautips voor vader, cadeautips voor kleuters, ...
Is je startende winkel lokaal georiënteerd, bekijk dan zeker hoe je een verhaal kan brengen voor lokale journalisten (tip: vele steden en gemeenten hebben een online perslijst met alle lokale journalisten die freelance werken en steeds op zoek zijn naar positieve verhalen). Doe online marktonderzoek en ontdek waar je ideale klant online te vinden is en ga deze daar opzoeken.
Met moederdag heb ik in het voorjaar een pakket aangekocht bij enkele lokale fysieke handelaars. Zij hadden samen een pakket samengesteld met andere lokale winkels (Yoga bon, bon voor koffie en taart, boeket veldbloemen, ingekaderd gedicht, ...). Alle handelaars verkochten dit pakket mee en leverden het aan huis.
Gratis verzending bij kleine bedragen is een gevaarlijke evolutie en niet houdbaar voor zowel kleine als grote spelers. Je kan gratis verzending dan bijvoorbeeld ook pas uitvoeren bij een hoger bedrag (vanaf 30 EUR i.p.v. vanaf 25 EUR)? Op deze manier kan je de gemiddelde bestelwaarde verhogen en kan je de extra kosten ook gedeeltelijk compenseren.
Kijk trouwens goed na of die extra kosten ook voor jou van toepassing zijn. Bpost heeft laten weten dat dit niet voor de kleine webshops zou gelden.
Het aanbieden van kennis als teaser is een vorm van leadgeneratie. Baken je doelgroep van types bedrijven af, kijk waar deze actief zijn en ga bijvoorbeeld kijken hoe je op een platform als made-in.be zichtbaar kan worden (het versturen van een persbericht bijvoorbeeld). In deze niche is het delen van waarde en kennis via LinkedIn zeer waardevol. Ga op dit platform mensen helpen, kennis delen en bouw zo de branding van je platform uit. Bekijk dit LinkedInbericht met video van een gelijkaardig platform.
Google draait nog steeds rond content (uniek geschreven), links naar je website (zeker als nieuwe webshop) en denken vanuit je doelgroep (met welke vragen of noden zoeken zij op Google). Schrijf bijvoorbeeld niet over de nieuwe Sodastream, maar maak een pagina over "Hoe kan ik zelf bruiswater maken?". Lees zeker deze tips vanuit de eerste lockdownperiode nog eens na.
Kijk zeker naar e-mailmarketingtools als Mailchimp (waar je gratis kan starten) of het HubSpot marketing starter-pakket (waar je ook een CRM-pakket hebt, deze hele campagnewebsite en project is hiermee opgezet). De online tool mail-tester.com kunnen we zeker aanraden om je nieuwsbrieven mee te testen en te kijken naar de spamscore van je nieuwsbrief.
Zet zeker in op het bouwen van een community met je vaste klanten door geregeld tips en nuttige nieuwsbrieven te sturen. Bouw een band met hen op, zodat ze je ook niet vergeten en je steeds aanwezig bent in hun achterhoofd.
We krijgen deze vraag zeer vaak en hebben dan ook veel van onze tips gebundeld in een influencer marketing-whitepaper. Onderzoek welke influencers een echte match kunnen zijn met jouw producten en kijk vooral naar het engagement dat ze hebben met hun fans. Zijn hun fans wel jouw doelpubliek?
Oude relevante nieuwsberichten brengen nog steeds bezoekers uit Google naar je website. Wanneer nieuwsberichten niet meer relevant zijn (oude promoties, opendeurdagen,..), dan kan je deze beter weghalen en doorsturen naar het overzicht.
Hierover hebben we veel nuttige informatie:
Zoals Kamal het al aangaf, moet je dit gewoon durven vragen aan je klanten. Je kan eenvoudig een korte link aanmaken, die je klanten meteen op de juiste plaats brengt om de review achter te laten.
Neen, je moet niets, Jente (onze spreker van dinsdag) heeft enkele jaren zelfs een nadrukkelijk statement gemaakt en dit ook aan zijn klanten zo uitgelegd. Kortingen kunnen dus werken, maar wees selectief en slim als ondernemer. Ga ook geen fake kortingen gebruiken, want dan verlies je veel geloofwaardigheid bij je klanten.
Wij zien het steeds als een en-enverhaal. Zo bewijst chocolademarkt.com dit in de praktijk met een eigen webshop, maar daarnaast ook verkoop via bol.com. Als ondernemer moet je weten waar je klanten zijn en ze daar actief opzoeken.
Ga transparant communiceren en laat zien dat jullie mensen zijn achter die webshop. Andere ondernemers in de chat gaven al aan dat ze dit deden en veel positieve reacties kregen. We zitten er allemaal samen in en we zullen elkaar moeten steunen.
Mathias schreef hierover een blogbericht. Je kan daarnaast eenvoudig een WhatsApp-chatknop toevoegen op je website, zodat klanten je ook zo kunnen contacteren.
Kijk voor inspiratie zeker eens hoe de groentenhandelaar achter MangoTomaat dit aanpakt. Geen dure webshop, maar niet meer dan Mailchimp en een bestelformulier.
In de volgende webinars gaan de andere experten dieper in op verschillende van deze thema's. Daar ga je dus meer leren over adverteren, communiceren en alles rond verzending.